Kaikki kasvukäytävällä tehdään yli 60% kaikesta Suomen koulutus ja tutkimustoiminnasta. Innovaatioon tähtäävä kehittämis-, rahoitus- ja kaupallistamisen toiminta, on ehdoton edellytys alueen elinvoimaisuudelle. Teemme jatkuvasti innovaation vauhdittamiseen tähtääviä kokeiluja ja tarjoamme uusia toimintamalleja ja työkaluja Suomen kasvukäytävän kuntien ja kaupunkien hyödynnettäväksi.
Vuorovaikutteinen tilannekuva on Sitrassa kehitetty toimintamalli, joka tähtää kuntien ja kaupunkien elinvoiman, vetovoiman ja pitovoiman kasvuun. Se perustuu kuntien yritysten, oppilaitosten, julkisen sektorin yhteistyöhön, tavoitteena luoda yhteinen näkemys alueen elinvoimasta ja sen kehittämisestä.
Innovatiivinen toimintamalli otettiin käyttöön Kasvukäytävällä syksyllä 2022 ja sitä on hyödynnetty jo seitsemällä eri alueella. Palaute toimintamallista on ollut erittäin positiivista ja prosessin on koettu konkreettisesti edistävän kuntien ja kaupunkien elinvoimaa.
Vaikuttavuutta edistävä suunnittelutyöväline on vaikuttavuusajattelua edistävä työväline. Työväline tarjoaa organisaatioille jäsentelyapua sekä sekä toiminnan suunnittelun että hankesuunnittelun tueksi kun tavoitteena on vahvistaa toiminnan vaikuttavuutta. Työväline sopii myös vaikuttavuusajattelun opiskelumateriaaliksi sekä tukee seurannan suunnittelua edetessä kohti tavoiteltuja muutoksia sekä vaikuttavuutta.
Yhteiskehittämisen portfolio on sähköinen työkalu, jonne organisaatiot kuten esimerkiksi kunnat ja kaupungit voivat luoda tunnukset, sekä tallentaa ja analysoida tietoa kunnassa tapahtuvaa hanke- ja kehittämistoimintaa.
Työkalu on tarkoitettu pääasiassa Vuorovaikutteista tilannekuvaa tekevien kuntien ja kaupunkien hyödynnettäväksi prosessin yhteydessä.
Tavoitteena on kirjata kuntanne elinvoiman, osaamisen kehittämisen ja yritysten toimintaedellytysten parantamiseen tähtäävät hankkeet ja tai muut keskeiset kehittämistoiminnat kokonaiskuvan muodostamiseksi kuntanne hanke-ja kehittämistoiminnasta.
Yrityskysely tuottaa tietoa yritysten näkemyksistä eri aluekehitykseen vaikuttavista tekijöistä. Se on tarkoitettu pääasiassa Vuorovaikutteista tilannekuvaa tekevien kuntien ja kaupunkien hyödynnettäväksi prosessin yhteydessä.
Kyselyn avulla kerättyä tietoa käytetään alueen, kunnan tai kaupungin, seutukunnan tai maakunnan vuorovaikutteisen tilannekuvan rakentamiseen. Tilannekuvaprosessin tietosyötteenä yrityskysely antaa alueen toimijoille mahdollisuuden ymmärtää yritysten tarpeita ja varmistamaan, että niiden näkemykset varmasti vaikuttavat alueen elinvoiman kehittämiseen.
Kokeileva kehittäminen on olennainen osa Suomen kasvukäytävän toimintaa. Pyrimme kannustamaan jäseniämme kokeilemaan uusia ja innovatiivisia tapoja toteuttaa asioita ja omaksua kokeilukulttuuri myös osana aluekehittämistä.
Joulukuussa 2023 alkaneen kokeilevan kehittämisen työpajasarjan kautta jäsenemme ovat päässet oppimaan kokeilevasta kehittämisestä, sekä teoriassa, että käytännössä Tohtori Anssi Tuulenmäen johdolla.
Luodakseen vetovoimaa kuntien ja kaupunkien tulisi kyetä entistä sujuvammin tarttumaan olemassa oleviin ilmiöihin ja ongelmakohtiin, ja tuottamaan niihin ratkaisuehdotuksia. Tähän tarpeeseen on kehitetty alueagentti koulutus.
Alueagentti -koulutuksessa pureudutaan tämän ajan tärkeisiin kehittämisen ja elinvoiman painopisteisiin: vuorovaikutteisen tilannekuvan rakentamiseen ja siinä havaittujen ja tunnistettujen ilmiöihin tarttumiseen sekä päivittämiseen, vaikuttavuusketjun hyödyntämiseen ja verkostojohtamisen elementteihin. Koulutuksessa toteutetaan konkreettinen kehittämishanke esimerkiksi johonkin tunnistettuun ongelmaan tai tarpeeseen.
Ensimmäinen Alueagentti - koulutus alkaa lokakuussa 2024. Erikoisammattitutkinto on avoin kaikille Suomen kasvukäytävän yhteistyöverkoston jäsenille.
Lue lisää
info@suomenkasvukaytava.fi
c/o Parkki Business Park
Raatihuoneenkatu 21-23
13100 HÄMEENLINNA