Ajankohtaista

  

 • Joukkoliikennetoimijat yksimielisiä matkaketjujen sujumattomuudesta

  30.1.2024

  Tuoreesta Taloustutkimuksen toteuttamasta tutkimuksesta selviää, että Suomen kasvukäytävän kuntien joukkoliikenteen toimijat eivät ole tyytyväisiä joukkoliikenteen nykyiseen tilaan. Tutkimuksessa haastateltiin 20 joukkoliikenteen yritystä pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

  Tutkimus on jatkoa aiemmin toteutetulle Hämeenkyröläisten liikkumiseen liittyviä käytäntöjä, matkustamistapoja ja niihin liittyviä toiveita selvittäneelle tutkimukselle. Tutkimus osoitti joukkoliikenteen matkaketjujen olevan hyvin monivaiheisia ja joukkoliikenteen käytön olevan monin tavoin haastavaa.

  “Jatkotutkimuksen tavoitteena oli löytää ratkaisuja matkaketjujen sujuvuuden parantamiseksi joukkoliikennetoimijoiden kautta.​ Jotta voimme löytää toimivia ratkaisuja, on kuunneltava sekä käyttäjien, että yritysten näkemyksiä ja jakaa tietoa eri toimijoiden välillä.” kertoo Suomen kasvukäytävän johtaja Jaana Villanen.

  Matkaketjun sujuvuus tarkoittaa matkan katkottomuutta ilman odotusaikoja, lippujärjestelmän kattavuutta, sekä myös bussikokojen joustavuuteen ja matkaketjun rakentamista eri kulkuvälineitä käyttäen.

  Tutkimuksesta nousi selkeästi esille joukkoliikenteen toimijoiden lähestulkoon yksimielisyys siitä, että julkisen liikenteen käyttöasteita tulisi saada korkeammiksi​, vuoroja on lisättävä​, matkaketjut on saatava sujuvammiksi​ ja että julkisen liikenteen kilpailutuksiin osallistuminen tulisi saada helpommaksi​. Lähes kaikki toimijat ovat myös yhtä mieltä siitä, että julkinen liikenne ei ole kannattavaa liiketoimintaa​.

  “Matkaketjujen eri vaiheissa on kehittämistä jos joukkoliikenteen käyttöä halutaan edistää. Sekä asukkailla että joukkoliikennetoimijoilla on samansuuntaisia näkemyksiä joukkoliikenteen haastekohdista. Niitä voisi lähteä taklaamaan erilaisilla kokeiluilla, yhteistyössä eri toimijoiden ja matkustajien kanssa”, toteaa Taloustutkimus Oy:n Timo Myllymäki. 

  Tutkimus on ensimmäinen Suomen kasvukäytävällä tehty tutkimus, jossa haastatellaan suoraa julkisen liikenteen toimijoita. Tutkimuksesta saatua tietoa on tarkoitus jakaa laajalti eri alueiden hyödynnettäväksi ja matkaketjujen sujuvoittamiseksi.

  Järjestämme Teams-tilaisuuden 6.2 2024 klo 14:00-14:15, jossa tutkimuksen toteuttajan Taloustutkimus Oy:n Senior Insight Manager Timo Myllymäki esittelee tuloksia tarkemmin. Mukaan pääset ilmoittautumalla alla olevan linkin kautta.

  https://forms.office.com/e/Gvhe6mMM5f
   

  Timo Myllymäki
  Senior Insight Manager
  Taloustutkimus Oy
  010 758 5441
  timo.myllymaki@taloustutkimus.fi

  Jaana Villanen 
  Suomen kasvukäytävän johtaja 
  050 048 4477
  jaana.villanen@suomenkasvukaytava.fi

  AKKE verkostohanke:
  Tutkimus tehtiin osana TEM:in rahoittamaa AKKE-hanketta (2021-2023): “Suomen kasvukäytävä – kansainvälisesti vetovoimainen sekä resurssiviisas innovaatio- ja kokeilualusta”, jonka tavoitteena on kehittää osaamista, sekä uusia työkaluja aluekehittämiseen koko Suomen elinvoiman ja kilpailukyvyn varmistamiseksi.


  Suomen kasvukäytävä:
  Suomen kasvukäytävä on Helsingistä Seinäjoelle ulottuva aluekehittämisen yhteistyöverkosto, joka muodostaa Suomen elinvoimaisimman ja kilpailukykyisimmän asumisen ja kasvun vyöhykkeen.
   

   

  Tagit: tiedote  
    Takaisin