Suomen kasvukäytävä on Helsingistä Seinäjoelle ulottuva liikenteen ja elinvoiman vyöhyke. Sen runkona toimivat päärata, moottoritie sekä tiheä ketju kuntia, kaupunkeja ja yrityksiä.
Yhteistyöfoorumina olemme toimineet vuodesta 2013. Kasvukäytävään kuuluu 17 kuntaa ja 4 maakuntaliittoa, sekä kasvukäytävän alueen Kauppakamarit ja Suomen Yrittäjät.
Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa alueen kasvua ja yhteyksiä, sekä kytkeä Kasvukäytävä ja Suomi kiinteäksi osaksi eurooppalaista liikenneverkkoa.
Tehokkaampi yhteistyö: Kasvukäytävän jäsenet ovat osa laajaa verkostoa, joka koostuu 17 kunnasta ja 4 maakuntaliitosta. Tarjoamme kunnille, kaupungeille, yrityksille ja järjestöille mahdollisuuksia uusiin kumppanuuksiin, yhteisiin hankkeisiin ja kokemusten vaihtoon.
Parempi saavutettavuus ja liikkuminen: Yhdessä voimme varmistaa paremman saavutettavuuden ja sujuvammat yhteydet niin työmatkaliikenteessä kuin logistiikassakin. Tämä hyödyttää kaikkia alueen toimijoita.
Vahvistuva elinvoima: Yhdessä hyödynnämme alueen merkittävää kasvupotentiaalia. Luomme uusia mahdollisuuksia talouden kehitykselle ja parannamme kilpailukykyä.
Linkki Eurooppaan: Kasvukäytävä on kiinteä osa Euroopan liikenneverkostoja. Näin jäsenalueet saavat entistä vahvemman aseman Euroopan markkinoilla ja hyötyvät laajemmista kansainvälisistä yhteyksistä.
Liikkuminen on keskeinen tekijä alueen kasvun ja elinvoimaisuuden taustalla. Kansainvälistyminen ja talouskasvu edellyttävät vahvaa kotimaista liikenneverkkoa ja tehokkaita kuljetusratkaisuja. Alueen ja koko Suomen kilpailukyvyn turvaamiseksi tulevaisuudessa on varmistettava seuraavat asiat:
Tampere-Pirkkalan lentoasema on yksi Suomen kasvukäytävän keskeisistä solmukohdista, jonka strateginen merkitys kasvaa jatkuvasti. Monipuolinen asema palvelee matkustajaliikennettä, elinkeinoelämää ja koulutustoimintaa. Lisäksi lentoasemalla on tärkeä rooli maanpuolustuksessa ja huoltovarmuuden turvaamisessa.
Tampere-Pirkkalan lentoasema tarjoaa nopean yhteyden kansainvälisille markkinoille suoraan Suomen sydämestä. Tampereen kaupunkiseudun tavoitteena on lyhyellä aikavälillä kaksinkertaistaa lentoaseman vuosittainen matkustajamäärä 400 000:een ja tehdä siitä Sisä-Suomen matkustajien yhteinen portti Eurooppaan. Infra-alan palveluyhtiö Destian tekemän tuoreen selvityksen mukaan kasvupotentiaalia on Pirkanmaalla ja lähimaakunnissa jopa noin miljoonaan lentomatkustajaan saakka.
Nykyisin valtaosa maakuntien lentomatkustajista lentää Helsinki-Vantaalta, vaikka matka-aika Tampere-Pirkkalan kautta Eurooppaan olisi parhaimmillaan useita tunteja lyhyempi. Tämän mahdollistavat lentoaseman keskeinen sijainti, nopeat auto-, bussi- ja junayhteydet eri maakunnista sekä aseman lyhyt läpimenoaika eli koneeseen pääsy nopeasti.
Kunnan tehtävä on luoda yrityksille toimintaympäristö, jossa menestyminen on mahdollista. Yritykset toimivat yhä kansainvälisemmässä toimintaympäristössä, ja nopeat sekä sujuvat yhteydet ovat elintärkeitä liiketoiminnan kasvulle ja investointien houkuttelemiselle. Pirkkalan kunnan tavoitteena on kehittää lentoaseman alueesta Suomen halutuin ja viihtyisin kansainvälisen liiketoiminnan yritysalue.
Pirkkalan kunta on aloittanut kehätien eteläpuolen osayleiskaavan laatimisen. Osayleiskaava-alue koskee kehätien eteläpuolisia maakuntakaavassa osoitettuja elinkeinoelämän sekä taajamatoimintojen alueita. Keskeisenä perusteena osayleiskaavan laatimiselle on varautuminen elinkeinoelämän tarpeisiin turvaamalla elinkeinoelämän kasvu- ja kehitysmahdollisuudet alueella. Lentoaseman läheisyys päätieverkolle (valtatie 3 ja valtatie 9) tekee sijainnista erinomaisen logistisille toiminnoille.
Suomen elinvoimaisimmaksi kunnaksi valittu Pirkkala tarjoaa näin ainutlaatuisia mahdollisuuksia yritystoiminnalle. Pirkkalan kunta on osa vetovoimaisesta Tampereen kaupunkiseutua. Kaupunkiseudun alueelta löytyvät hyvien kulkuyhteyksien, sujuvan työmatkaliikenteen ja työvoiman hyvän saatavuuden lisäksi laajat yritys- ja osaajaverkostot, tutkimus- ja korkeakouluyhteistyömahdollisuudet.
Yleisesti muuttunut turvallisuustilanne on korostanut lentoaseman merkitystä kokonaisturvallisuudelle ja varautumiselle. Suomen Nato-jäsenyys lisää kansainvälistä puolustusyhteistyötä ja sotilasilmailua Suomessa ja etenkin Tampere-Pirkkalan lentoasemalla. Tämä vahvistaa osaltaan lentoaseman kehitysnäkymiä.
Lentoaseman läheisyyteen on sijoittunut myös muita merkittäviä toimijoita. FinnHEMSin lääkärihelikopteritoiminta alkoi Tampereella vuonna 2012. Tampereen tukikohta sijaitsee Pirkkalan lentoaseman yhteydessä. Tukikohdasta lääkärihelikopteri tavoittaa 30 minuutin sisällä hälytyksestä koko Pirkanmaan alueen ja osittain naapurimaakuntiakin. Lentoaseman vieressä sijaitsee vuonna 2017 valmistunut 10 000 neliömetrin ilmailualan koulutuskeskus, jossa yhdistyvät lentotekniikka- ja lentokoulutus. Tilat jakavat Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ja Airways Aviation. Tredun Myötätuuli on ainoa paikka Suomessa, jossa voi opiskella avioniikka-asentajaksi.
Tampere-Pirkkalan lentoasema on paljon enemmän kuin alueellinen kenttä. Sen kehittäminen hyödyttää kasvukäytävän lisäksi koko Suomea. Kehittämällä lentoaseman infrastruktuuria ja liityntäyhteyksiä vahvistamme sen kykyä palvella moninaisia tarpeita; siviili-, rahti- ja sotilasliikennettä, osaamisen kehittämistä, kilpailukykyä, huoltovarmuutta ja turvallisuutta. Tämä edellyttää pitkäjänteistä yhteistyötä eri toimijoiden kesken ja ennen kaikkea vahvaa sitoutumista lentoaseman kehittämiseen.
Kirjoittaja:
Jaakko Joensuu on Pirkkalan kunnan kansliapäällikkö.