Elinvoima

 

Suomen talouskasvun ja kilpailukyvyn ydin

Suomen kasvukäytävä on Helsingistä Seinäjoelle ulottuva liikenteen ja elinvoiman vyöhyke. Sen runkona toimivat päärata, moottoritie sekä tiheä ketju kuntia, kaupunkeja ja yrityksiä.

Yhteistyöfoorumina olemme toimineet vuodesta 2013. Kasvukäytävään kuuluu 17 kuntaa ja 4 maakuntaliittoa, sekä kasvukäytävän alueen Kauppakamarit ja Suomen Yrittäjät.

Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa alueen kasvua ja yhteyksiä, sekä kytkeä Kasvukäytävä ja Suomi kiinteäksi osaksi eurooppalaista liikenneverkkoa.
 

Tehokkaampi yhteistyö: Kasvukäytävän jäsenet ovat osa laajaa verkostoa, joka koostuu 17 kunnasta ja 4 maakuntaliitosta. Tarjoamme kunnille, kaupungeille, yrityksille ja järjestöille mahdollisuuksia uusiin kumppanuuksiin, yhteisiin hankkeisiin ja kokemusten vaihtoon.

Parempi saavutettavuus ja liikkuminen: Yhdessä voimme varmistaa paremman saavutettavuuden ja sujuvammat yhteydet niin työmatkaliikenteessä kuin logistiikassakin. Tämä hyödyttää kaikkia alueen toimijoita.

Vahvistuva elinvoima: Yhdessä hyödynnämme alueen merkittävää kasvupotentiaalia. Luomme uusia mahdollisuuksia talouden kehitykselle ja parannamme kilpailukykyä.

Linkki Eurooppaan: Kasvukäytävä on kiinteä osa Euroopan liikenneverkostoja. Näin jäsenalueet saavat entistä vahvemman aseman Euroopan markkinoilla ja hyötyvät laajemmista kansainvälisistä yhteyksistä.

Tavoitteemme

Liikkuminen on keskeinen tekijä alueen kasvun ja elinvoimaisuuden taustalla. Kansainvälistyminen ja talouskasvu edellyttävät vahvaa kotimaista liikenneverkkoa ja tehokkaita kuljetusratkaisuja. Alueen ja koko Suomen kilpailukyvyn turvaamiseksi tulevaisuudessa on varmistettava seuraavat asiat:

  • On vahvistettava kasvukäytävän asemaa eurooppalaisessa liikenneverkossa.
  • On varmistettava Suomen kasvukäytävän kriittisen liikennerungon – pääradan, valtateiden, lentoasemien ja satamien – sujuvuus ja luotettavuus.
  • On kehitettävä kasvukäytävän liikenteen solmupisteitä logistiikan tarpeisiin.

Lue lisää

ARKISTO

  • Onko alueenne sopeutuja, seuraaja vai säväyttäjä?

    Kunnat ja kaupungit ovat suurien muutosten edessä, miten tästä eteenpäin? Oman toiminnan nykytila ja tavoitetaso määrittelevät toimivimman muutosroolin. Onko muutosroolinne sopeutuja, seuraaja vai säväyttäjä? Kaikilla näillä muutosrooleilla on vahvuutensa, mutta olennaista on roolin tunnistaminen ja sen mukainen toiminta.

    Sopeutuja

    Näennäisesti helpoin muutosrooli on Sopeutuja. Siinä seurataan aktiivisesti ympäristön muutoksia ja pyritään parhaansa mukaan selviytymään näissä uusissa tilanteissa. Hyvä yhteistyö ja ripeä päätöksentekokyky ovat suureksi avuksi, mutta vaarana on jälkijunassa tapahtuva reagointi, sillä muutospaine tulee aina ulkopuolelta. Sopeutuja tarvitsee myös erittäin hyvää resilienssiä, eli henkistä kapasiteettia – kykyä hyödyntää voimavaroja ja vahvuuksia. Yhteisötasolla tämä tarkoittaa ennen kaikkea keskinäistä luottamusta ja yhteistyökykyä.

    Seuraaja

    Aktiivisempi muutosrooli on Seuraaja, joka pyrkii jatkuvasti seuraamaan muita toimijoita ja peilaamaan näiden parhaita käytänteitä omaan toimintaansa. Seuraaminen on eräänlaista räätälöivää kopiointia, jossa keskivertotasolle päästään suhteellisen helposti, jos vaan on uteliaisuutta ja kykyä käyttää verkostoja. Haasteena tässä on se, että kopioitava on aina askeleen pari edellä, eli kun oma toiminta saadaan parhaan havaitun käytännön tasolle, niin parhaan lähde on edennyt jo aimo harppauksen eteenpäin. Toinen haaste liittyy siihen, että kopiointi voi epäonnistua erilaisen ympäristön ja ennen muuta erilaisen toimintakulttuurin vuoksi. Toimintakulttuuria kun ei voi kopioida. Seuraaja kuitenkin hyötyy valtavasti vertaisverkostosta, jossa samoja kysymyksiä on käsitelty laajemmasta kulmasta.

    Säväyttäjä

    Ehkä haastavin ja riskialttein, mutta samalla myös palkitsevin muutosrooli on Säväyttäjä. Siinä ei tyydytä parhaisiin toimialan käytänteisiin, vaan lähdetään rakentamaan tulevaisuutta aivan uudelta pohjalta. Kyseenalaistetaan toimintaa rakentavasti, tunnistetaan ydinvahvuudet ja haetaan uusia, erilaisia tapoja toimia. Säväyttäjän toimintaa kuvaa pioneerityö, kokeilut ja niistä oppiminen. Niinpä se edellyttääkin pohjalle vahvaa kokeilemisen ja yhdessä oppimisen kulttuuria, jossa matka saattaa muodostua merkittävämmäksi kuin lopputulos. Kaikki kolme muutosroolia, mutta ennen kaikkea Säväyttäjä tarvitsevat tuekseen vahvan ja koko yhteisön omaksuman vision sekä strategista osaamista.


    Suomen kasvukäytävä tarjoaa alueellaan toimijoille uusia mahdollisuuksia verkostoitua ja käydä omaa toimintaa edistävää dialogia, kokeilla yhdessä sekä rakentaa tilannekuvaa ja oppia. Muutosrooli on strateginen valinta ja verkostosta saatava hyöty rakentuu omasta toimijuudesta.

    Tagit: blogi  
      Takaisin

Verkostossa mukana olleet